• Dälek



            Περνάν τα χρόνια,οι μήνες....σκυρόδεμα, ατσάλι, σωλήνες ....
            Πέρασα και γω απο διάφορες.. ''φάσεις'', μουσικές ενοώντας πάντα..αλλά πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον αυτο το παράξενο,το περίεργο και πρωτότυπο.Οχι επειδη ένιωθα ανώτερος,πιο ψαγμένος και πιο κουλ με το να ακούω περίεργες μουσικές..απλά ποτέ δεν έκατσα να ταυτιστώ με ενα είδος και παντα έψαχνα για καινούργιους ήχους.
            Νταξ θα σου πω την αμαρτία μου,''το γαμημένο μυστικό ΡΕ ΦΙΛΕ'' οπως θα έλεγε και ένας πεντεσαρανταδυότικος τύπος που μπερδευει ηχους με κρουστά..εχμ ναι,το μυστικο ποιο ειναι;
    Πάντα ακουγα χιπχοπ,πρώτη αγάπη θυμάμαι σαν πιτσιρικάς ηταν αυτά τα κλαμπατσίμπαλα με νέγρους να ραπάρουν ασυστόλως και ενας τυπος με δίσκους να τους γαμά την μάνα έτσι ωστε τα χράτσα χρούτσα να μεταπλάθονται σε μελωδία.
            Η μουσική του δρόμου λέγανε και γω γούσταρα τοτε με κάτι τετοιες γραφικότητες.Βέβαια αργότερα βγήκανε κι άλλες γραφικότητες..του στυλ ''το χιπχοπ περιλαμβάνει 4 στοιχεία''.Πίπες,νόρμες και καλούπια σαν το μυαλό ενός Κνίτη τραμπούκου στο ΑΠΘ. Ετσι κυλάν τα χρόνια,ακούω χιπχοπ
    το παρακολουθώ οσο μπορώ,εξελίσσεται γρήγορα, υποκατηγορίες και κράματα που έχουν σαν βάση το χιπ χοπ..
            Μ'αρέσει αυτη η εξέλιξη στο χιπχοπ και για μενα ειναι αναμενόμενη η εξέλιξη και οι ακραίοι πειραματισμοί,αναμενομη και δικαιολογημένη.
    Μπάσταρδη μουσική είναι εξάλλου..ενας συνδιασμός διαφορων ειδών,κοψιμο ράψιμο δειγμάτων παρέα με κρουστά και απαγγελίες στίχων.
    Για μένα αυτο ειναι χιπχοπ,ατόφιο χιπχοπ...κολάζ ήχων και μουσικών ΠΑΝΤΑ ομως με την συνοδεία ντραμς..ετσι έφτασα να ακούω ενα σωρό γκρουπάκια που κανουν μουσική 'πειραματική' με βάση το χιπχοπ..το πειραματικος θα μπορουσε να μην χρησιμοποιειται κατα τη γνώμη μου μιας και το χιπχοπ είναι απο μόνο του ενα πείραμα..τέσπα, καλούπια οπως είπαμε αλλά δε γαμίεται και γω βάζω ταμπέλες και εσυ..για πρακτικούς λόγους mates.
            Die-a-leck,κοινώς Dälek,αυτοαποκαλέιται ενα ντουέτο απο το New Jersey της μαμάς Αμερικής. Μc Dalek στα ράπς και λιγο στην παραγωγή, Oktopus στην παραγωγη και μόνο. Εχουν περάσει χρόνια απο τότε που ανακάλυψα τυχαία το γρουπάκι αυτο στο διαδίκτυο(παίζει να περασαν 3 χρόνια απο τότε)..... Εντύπωση ενοείται πως μου κάνανε μιας και ειναι απο τα πιο πειραματικά χιπχοπ σχήματα αυτη τη στιγμή στο χώρο.
    Το ντου το κανανε το '98 με τον δίσκο ''Negro Necro Nekros'' και απο τότε οι παίχτες δείξανε τις προθέσεις τους..
            ''Το ραπ μας..δεν ητανε ποτέ χαρούμενο,ποιοτικό εμπορικό κι απτα κανάλια..ευνοούμενο'' ειχε πει ο ψηλός,τοτε στα καλά του..ναι ωραίος ηταν.
    Κάπως έτσι σκάει και το ραπ του αμερικάνου Dalek,σκληρό,καυστικό και βαρύ..όπως πρέπει να ειναι για να δένει με τα μπίτια τους. Οοοοοοοολη η ΄φαση στους Dalek είναι η μουσική τους..και να ήθελα δε μπορώ να προσδιορίσω στο full τον ήχο τους.Είναι ενα κράμα μεταξυ ambient, darkcore, triphop-hiphop και φυσικά δε θα μπορούσε να λειπει η λέξη industrial !Γενικά,για να ξέρετε τι θα ακούσετε απο τους τύπους..
            Eχουν μουσικές άλλοτε ατμοσφαιρικές,άλλοτε γεμάτες με ήχους-θορύβους-παραμορφώσεις..το sampling εχει παρει φωτιά και περνουν δείγματα απο οπουδήποτε(επομένως εχουμε να κάνουμε με ατόφιο χιπχοπ). Ξέχασα να πω οτι τους ειχα ψιλοξεχάσει η αλήθεια ειναι και ειχα καιρό να βάλω δίσκο τους να παίζει..μου τους θύμισαν το (λατρεμένο πλεον) μπλογκ του προαναφερθέντα πεντεσαρανταδυότικου τύπου,όνομα δε λέω γιατι αν εκτιμούσατε και νιώθατε αυτό που κάνει θα καταλαβένατε και εμένα αυτη τη στιγμή δίχως να αναρωτίεσται ποιον εννοώ.Ενας λόγος ειναι
    λοιπόν αυτός και ενας δεύτερος λόγος είναι μια...τσάρκα μετα απο καφέ με 2 φίλους που κατέληξε σε δισκάδικο(γιατι τα βηματα με οδηγουν παντοτε εκει ρε ντιν,ΓΙΑΤΙ;)..''ε bill δες εδω'' κανει ο τρικαλινός και κοιτάω ψηλα στον τοίχο..Dalek βινύλιο μου φώναζε και με προκαλούσε αλλα δεν ήξερε πως δεν παιζουν γιούρο και επισης.......
    δεν παίζει πικάπ(προς το παρόν ντινακο ε; )
            Αυτά τα 2 γεγονότα,συνοπτικα(?) με κάνανε να γράψω για Dalek,αγαπημένο γκρουπ και πιστεύω πως αν γουστάρετε αυτο το διαφορετικό χιπχοπ άκουσμα θα γουστάρετε με τα μπούνια τσάκαλοι,μετρ του είδους οι τύποι κατ'εμε.Αλλη μια,downtempo,σκοτάδι,θορυβος(επιτιδευμένος) πειραματισμός σε όλο του το μεγαλείο οσον αφορα τα samples και ραπς αψογα.Ξέχασα ΠΑΛΙ να προσθέσω κατι για τον εμσι του σχήματος..Δίνει βαση στον στίχο και μόνο,δηλαδή δεν πρόκειται να ακούσεται τρελα ρολαρίσματα και ''παιξιές'' για τα μάτια του κόσμου,ο τύπος ραπάρει αψογα,τεχνικά,αλλα λιτά διχως
    φρουφρου και αρώματα..παλιοπουτανες. Ευρυ φασμα μουσικών στα μπίτια τους και αυτο το μαρτυρούν φυσικα και οι συνεργασίες τους:
    Godflesh, Isis, Prince Paul, The Melvins, Tool, De La Soul, RJD2,Lovage.Ακούστε απο youtube ψαχτέιτε και αν γουστάρετε πραγματικά, κατεβάστε ολόκληρη την δισκογραφία τους,αξίζει κούκλοι.

    * Negro Necro Nekros (1998)
    * From Filthy Tongue of Gods and Griots (2002)
    * Absence (2004)
    * Abandoned Language (2007)
     * Gutter Tactics (2009)

            Δεν έκανα δισκοκριτική αυτη τη φορά,επέλεξα να παρουσιάσω ενα γκρουπάκι γενικά και όποιος θέλει να ψαχτεί ας ψαχτεί.2 απο τα αγαπημένα τρακς,σε λίγες ώρες πετάω για νοτο, ναι βρώμικο νότο σύμφωνα με τα λεγόμενα καποιων,ισχύει όμως.
    Τα φιλιά μου ρε,άιντε καλές γιορτές και τα ξαναλέμε πιο πορωμένοι(ΠΙΟ ΚΑΥΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ)
    http://www.youtube.com/watch?v=_9rs9PSG9qE
    http://www.youtube.com/watch?v=k3pMI4u-gj8

    3 σχόλια:

    1. Του ματς αχεντ.

      Ωραίος ρε Μπιλ.. Κατεβαίνει ήδη κλασσικά.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. δεν νοήται χιπχοπερ χωρίς πικ απ...
      δεν πειραζει σ αγαπάμε, αγαπαμε και ντιαλεκ αγαπαμε και τις κριτικες σου.
      τα λεμε στον αγριο βορρα καπου, καποτε...

      ΑπάντησηΔιαγραφή