• Dutch - A Bright Cold Day (2010)





    Κάλο μήνα κουφάλες. Το κρύο και τ' αγιάζι έχει αρχίσει να γίνετε κάτι παραπάνω από αισθητό πάνω στο πετσί μας τις τελευταίες μέρες. Βλέπετε μπήκε ο χειμώνας, και ενώ το μεσήμεράκι έχει ήλιο ζεστασιά και πεταλούδες, το βράδυ, τα γόνατά μας χορεύουν κλακέτες απ' το κρύο. Είναι αυτό που στην άγρια δύση ονομάζουν "a bright cold day". Με αφορμή λοιπόν αυτό, είπα να κάτσω να γράψω κανα-δυο πραγματάκια για τους "Dutch" και την δουλεία τους "A Bright Cold Day", το όποιο κυκλοφόρησε πριν κανένα τρίμηνο(μα καλά, καλοκαιριάτικα το έβγαλαν και αυτοί οι πρέζακλες?) . Τέλος πάντων, το συγκρότημα ονομάζεται "Dutch" και αποτελείτε από την τραγουδιάρα "Liz Fullerton" και τον περισσότερο γνωστό στα αυτιά μας "Stoupe"(παραγωγός των Jedi Mind Tricks) ο οποίος έχει αναλάβει παραγωγή και ενορχήστρωση. Το σιντί αυτό αποτελεί την πρώτη προσωπική δουλεία των 2, αν και στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές, κάτω όμως από την ταμπέλα των Jedi Mind Tricks(βλ. Razoblade Salvation & Servants in Heaven").

    Ήμουνα καλοκαιριάτικα σε γνωστό καφέ της Θεσ/νίκης μαζί με τον Τραγοπόδαρο Εκδικητή και άλλους 2 φίλους προσπαθώντας να την βγάλουμε καθαρή απέναντι στην άδεια πόλη, την ζέστη και την βαρεμάρα λέγοντας αστεία και ρουφώντας το μαύρο μαγικό φίλτρο, ώσπου ακούγετε ένα "μαλάκες το dutch το τσεκάρατε?". Κάπου εκεί αφήνω την άσκοπη παρακολούθηση των δέντρων και επικεντρώνομαι στο πράγμα που κέντρισε τόσο έντονα την προσοχή μου(αν ήμουνα γυναίκα θα νόμιζα ότι χτύπησε το βιολογικό μου ρολόι) και ρωτάω πληροφορίες και τα σχετικά.

    Ε ναι λοιπόν, δικαιώθηκα για ακόμα μια φορά. Ο δίσκος είναι ΓΑ-ΜΑ-ΤΟΣ, είναι τόσο καλός που τον έβαλα σε ένα φιλαράκι που γουστάρει νταλίκες, κλαρίνα, Χατζιγιάννη κτλ, κατά τον γυρισμό από Σέρρες-Θεσ/νίκη και ζητούσε μετά πληροφορίες.
    Το σιντί λοιπόν, είναι κάτι ξεχωριστό από αυτό που ίσως περιμένατε από τον Stoupe. Αυτό φαίνεται και από το, κατά την άποψή μου, γαμιστερότατο εξώφυλλο το οποίο δεν θυμίζει και πολύ τις προηγούμενες κυκλοφορίες των Jedi. Ο ήχος τώρα, ελίσσεται ανάμεσα στο trip hop και στο hip hop με πολύ μεγάλη κλήση προς το πρώτο. Συνδυάζει άψογα, τα σάμπλς, τα ζωντανά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, τους στίχους(που ξέχασα να αναφέρω ότι είναι του Stoupe και της Liz από κοινού), την φωνή της Liz, τα εφφέ, τα stabs και το beat με τελικό αποτέλεσμα, ένας trip hop δίσκος με grimme στοιχεία, πολύ ωραία ατμόσφαιρα και ένα σταθερό ύφος, που αν και σε ελάχιστα σημεία δείχνει πως κουράζει, εν τέλη δεν θα σας ενοχλήσει καθόλου στο να το ακούσετε και να το ξανακούσετε.

    Αυτά τα ολίγα είχα να πω για μια δουλεία που είναι μια από τις λίγες πιστέψτε με αγαπημένες κυκλοφορίες για το 2010. Κατεβάστε να γουστάρετε την ζωή σας Ούννοι!
    Bon soir.




    TRACK LISTING


    1. Intro
    2. Just Before The Rain
    3. Pearls
    4. 2000 Leagues Under My Keyboard
    5. Woman Like The Wind
    6. Charlotte
    7. California Cloaked In Wool
    8. Tristess
    9. Cerulean
    10. Beyond All Walking
    11. Meaning Of Unequipped
    12. Shoe (Outro)




    4 σχόλια: